AVANGARDNI STIL – SPOJ FUNKCIONALNOSTI, BOJE I GLAMURA

Avangardni stil je nastao početkom dvadesetog veka. Predstavlja stil protesta i inovacija, koji prevazilazi klasicizam i stvara nove oblike, konkretno, ide sa vremenom. Karakteriše ga dinamika i energija, i veoma je pogodan za ljude koji žele da eksperimentišu sa svojim enterijerijom i naprave nešto novo, moderno i nesvakidašnje. Stil ne predstavlja samo svoj temperament i izgled, već se ne zaustavlja, izazivajući motivaciju za cvetanje ideja. Važne karakteristike ovog stila jesu kontrast, boja i komadi neobičnih oblika.       

Tis-Blog-Avangardni-Stil-1
Tis-Blog-Avangardni-Stil-2

Nekompatibilni predmeti, oštrije boje, različite teksture i materijali za završnu obradu, sve je to inherentno za avangardni enterijer. Bela, crvena, crna, zelena, žuta i plava su neke od boja koja bi predstavljale osnovni stil paleta, koriste se u različitim kombinacijama i treba da budu svetle i čiste. Možete obojiti vaše zidove različitim bojama ili na jednom zidu kombinovati više kontrasnih nijansi, to će svakako pružiti ekspresivnost vašem prostoru. Zavese bi trebalo da budu svetlih boja, u kontrastu sa zidovima i nameštajem, tkanina moderna i neuobičajna. Sve u svemu, možete se prepustiti eksperimentisanju, ali je glavna stvar ne preterati u sitnim detaljima.    

Tis-Blog-Avangardni-Stil-3
Tis-Blog-Avangardni-Stil-4

Ono što u kupatilu izdvaja ovaj stil od drugih jesu neobično napravljeni lavaboi, kade i police, ali i raspored u samom prostoru. Možete izabrati jednostavniji izraz avangardnog stila, ali i specifičan uz više nijansi boja i oblika, u zavisnosti od ukusa kakvog gajite.

Tis-Blog-Avangardni-Stil-5
Tis-Blog-Avangardni-Stil-6

Kada je nameštaj u pitanju, avangardni stil izdvaja se bojama, neuobičajenim oblicima, završnim obradama i komadima koji izgledaju skupoceno. Stolice i stolovi ovog stila mogu biti izgrađeni od metala, dok se garderoberi mogu ukrasiti originalnim dekorom, uz primese brušenog metala koji bi dao glamurozan izgled Vašoj prostoriji. Avangardni izgled karakterišu upečatljiva refleksija površina, metal, sjaj, aluminijum, mat i glatke povrsine, kao nezaustavljivi trend. Naravno, ne zaboravite na kontrast kao glavni izraz avangardnog stila. Svetlim zidovima potrebni su tamni nameštaji ili obrnuto. Pozitivna strana ovog stila je što svi predmeti moraju biti što je moguće funkcionalniji, što podrazumeva različite klizne elemente i nameštaj koji se može transformisati.

Kako biste ostali verni avangardnom stilu, osvetljenje je od velikog značaja, treba odabrati svetiljke originalnih oblika i materijala, koristeći i rasvetu postavljenoj po zidovima koji će doprineti avangardnosti prostorije.

Tis-Blog-Avangardni-Stil-8
Tis-Blog-Avangardni-Stil-9

Ovaj moderan stil omogućava korišćenje praktično bilo kakvih završnih materijala, ali preporučljivo je odabrati najsavremeniju i najmoderniju od njih – laminatirane premaze, spuštene plafone, dekorativne predmete. Pogotovo ako je u pitanju prostor koji se koristi u poslovne svrhe, pruža dosta slobode za uređenje najmodernijeg tipa. Izbor za one koji se ne plaše nekonvencionalnih rešenja i inovacija u dekoru svog enterijera upravo leži u ovom stilu.