AZIJSKI STIL U DIZAJNU ENTERIJERA

Tradicionalnu azijsku zen filozofiju inspiriše jednostavna i prirodna suština koja se nalazi u arhitekturi i minimalističkom stilu. Linija, oblik, prostor, svetlost i materijal samo su neki od centralnih elemenata ovog popularnog dizajna estetike. Ponekad nazvan Orijentalni dizajn prikazuje kulturu Japana, Kine, Vijetnama, Tajlanda i drugih istaknutih istočnih društava. Uglavnom azijski stil predstavlja kombinaciju dva ili više kulturnih uticaja. Nedostatak neesencijalnih unutrašnjih zidova za otvaranje prostora i omogućavanje organskog protoka između unutrašnjosti i eksterijera strukture je visoko vrednovano u azijskom stilu. Naime, ovaj autentičan stil polako pronalazi svoj put u savremenom dizajnu enterijera, jer azijski inspirativni dekor zrači posebnim vidom mira i tišine za kojim se sve više teži.

Azijski stil dolazi uglavnom iz ruralne Kine, od strane poljoprivrednika koji su morali da razumeju prirodu i da joj daju najbolju priliku. Zbog čega azijska kultura i ima veliko poštovanje prema prirodi. Dakle, njihovo je mišljenje da najbolji način da se povežete sa prirodnim svetom jeste da je unesete u svoj zatvoreni prostor. Dodavanjem tradicionalnih japanskih biljaka, kao što su bonsai i bambus, vašem domu će približiti japanski kulturni dodir. Japanske kuće unose prirodu u zatvorene prostore i kroz velike i široke prozore koji omogućavaju pogled na prirodu iz svih uglova, dok su takođe i vodeni elementi neizbežni.

Tis-Blog-Azijski-Stil-3
Tis-Blog-Azijski-Stil-4

U unutrašnjosti prevladavaju svetle boje, čineći da objekti izgledaju mnogo veći i sveži. Mala dodatna oprema i dekorativni predmeti su izabrani prema drugom važnom estetskom principu pod nazivom ’Iugen’ što bi u prevodu značilo ’duboka lepota elemenata’. Dodavanjem prirodnog drveta u vaš dom takođe je dobar način da se uskladite sa prirodom, zbog čega su i zidovi, vrata, rešetke i ramovi najčešće izgrađeni od njega.

Takozvani Feng šui se praktikuje u mnogim azijskim zemljama, o kojem posvećujemo jedan naredni tekst samo o tome, zato što postaje sve popularniji u zapadnim kulturama. Ova azijska dnevna soba svedoči o minimalističkom pristupu zen kulture u stvaranju prostora koji koristi prirodno svetlo, materijale i negativan prostor kako bi energija prolazila kroz nju. Zbog visokih troškova stanovanja, neophodno je zadržati svaki centimetar prostora, tako za razliku od vrata, azijski stil preferira klizna vrata štedeći prostor koji bi zauzeo podrazumevani mehanizam otvaranja. Goli esencijalni nameštaj doprinosi tome da se životni prostor ne oseća pretrpanim, ostavljajući lepotu svog drveta i njegovih belih elemenata da se refklektuju i odskaču prirodnim svetlom.

Tis-Blog-Azijski-Stil-5
Tis-Blog-Azijski-Stil-6

Balans je veoma važan deo ovog stila, to je ponavljajuća tema u većini izbora tipa orijentalnog dizajna. Kada govorimo o balansu, potrebno je obratiti pažnju prilikom odabira boja i tekstura za vašu sobu. Moraju biti kombinovani na način na koji će uskladiti okolinu i istaknuti ravnotežu. Za betonsku vrstu kuće, stakleni pregradni zidovi, veliki prozori, drveni podovi kao i dodatak bambusovih žaluzina, ukrasa prirodnog kamena i organskih tekstura, stvaraju šarmantan i idealan ambijent.         

Naime, primena ovog estetskog dizajna može biti jednostavna, tako što uključuje niskospratne nameštaje koji se mogu lako uklopiti u svakom domu. Glavne boje na koje se treba fokusirati su voda, tamno tlo i, naravno, neutralne nijanse kako biste stabilizovali vibracije. 

Tis-Blog-Azijski-Stil-8
Tis-Blog-Azijski-Stil-9

Azijski stil je stereotipno smatran monotonim i dosadnim, ali ova tačka gledišta je vezana za daleku prošlost. Enterijeri, uređeni prema najboljim tradicijama zemlje sunčevog rasta, mogli bi biti ne samo elegantni, već i zaista udobni i funkcionalni.