DRVENE OBLOGE ZIDA KAO VID DEKORA

Izgradnja na bazi drveta uglavnom se vezuje za komade nameštaja, poput kreveta, polica i kuhinja, kao i podnih površina, međutim jedan od najaktuelnijih trendova danas jeste drvo na unutrašnjim zidovima doma. Najčešće se radi o jednoj strani zida koji predstavlja izuzetan dekor prostorije i dodatno daje toplinu domu. Zbog izuzetnih svojstava koja poseduje, mogućnosti obrade i oblikovanja, i utiska koji odaje u prostoru, drvo je nezaobilazan materijal za opremanje prostora u kojem živimo, radimo, stvaramo ili se opuštamo. Pruža pravu podršku za prirodan, šik, topao i prijatan izgled koji jednostavno ne može izaći iz mode, jer je drvo jedan bezvremenski materijal uklopljiv u sve stilove enterijera.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-2
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-3

Kao podrška pozadine u prostorijama, drvene površine naglašavaju opremljene sadržaje i guraju ih u prvi plan. Često se savremen dnevni boravak može smatrati neuravnoteženim bez drvenih tekstura.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-4
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-5

Postoje mnogo izvanrednih grafičkih načina korišćenja drvenih zidova u zatvorenom prostoru. Obratite pažnju na to kako plutajući efekat postaje važan u prostoru u kome su odgovarajući zid i boje objedinjeni dinamičnim ritmom. Bez obzira na veličinu, drvo može doneti vašem enterijeru odličnu ugodnost i toplinu.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-5
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-6

Osim što drvene površine dodaju prirodnu toplinu u prostor, ovakav izgled daje i trodimenzionalni oblik, naglašava strukture i daje dubinu zidu. Ako volite neobične oblike, a niste skloni da to uradite sa komadima nameštaja, jedan od najboljih načina je kreiranje drvenog naglašenog zida iza kreveta koji će sam po sebi biti najupadljiviji deo prostorije. To se može učiniti na više načina, ali ako tražite sofisticiranom savremenom izgledu, kvadratni paneli su pravi put. Takođe, jedan od materijala mogu biti i nordijske hrastove ploče koje se često koriste za pokrivanje zida iza postelje.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-7
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-8

U spavaćoj sobi, drveni zid može naglasiti vertikalnu ravninu koju daje krevet, ali je izuzetno važno da stvari budu prozračne, poplavljenje svetlom. Dok agresivno – rustičan izgled može biti naglašen od strane tvrdog drveta.

Dinamično – dijagonalni obrasci mogu doneti nove uglove u zatvorenom prostoru, pripremiti jedinstvenu strukturu i pozivati na to da dominiraju vaše postavke.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-9
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-10

Drvene površine se mogu koristiti u svim stambenim prostorijama: dnevnoj sobi, hodnicima, spavaćim blokovima, pa čak i u kupatilu. Naravno, u vlažnim sredinama treba se koristiti specijalna vrsta drveta zaštićena od uticaja vlage termotretiranjem i raznim premazima.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-11
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-12

Dosta bitan element koji upotpunjuje sam drveni zid jeste rasveta. Može osvetljenje dolaziti u sklopu same drvene površine, naglađavajući oblik i teksturu zida, a može se takođe upotpuniti lampama koje ili vise sa plafona ili su ugrađene u zidu, ili jednostavno postavljene pored kreveta.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-13
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-14

Za kraj ostavljamo najekonomičniji izbor. Zapravo, i vrlo niskim troškovima se može doći do drvenog zida ako se napravi od drvenih paleta i tako jednostavnim načinom priuštiti rustičan i moderan izgled. Možete se poigravati drvetom ubacivanjem odgovarajuće palete u boji u unutrašnjosti.  Rustičan izgled zidova se može postići i kombinacijom starih drvenih greda. Ako želite lep prirodan izgled doma, možete oprobati zanat i svojim rukama, biće zabavno, a i jeftino, štedi novac i što je najbitnije – podiže izgled vašeg doma.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-15
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-16

Ovo je predivan vintidž izgled koji lako možete postići ako imate pravi materijal i nekoliko sati vremena. Možete to učiniti većim ili manjim komadima drveta u različitim nijansama. Ako niste veliki obožavatelj tamnije boje trešnje, uradite to u lakšem hrastu. Važno je znati i da tamne nijanse drveta ili ugljenog drveta mogu doneti moćnu živopisnu trezvenost koja jednostavno dominira, samo je potrebno naglasiti je kroz prave teksture.

Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-17
Tis-Blog-Drvene-Zidne-Obloge-18

Ponekad ubacivanjem malo promena, prostoru dajemo mnogo i možemo potpuno promeniti njegov izgled.