FENG SHUI I STVARI KOJE SE NAJVIŠE IZBEGAVAJU

Kao što smo u prošlom tekstu napomenuli, feng šui nije samo pomeranje nameštaja ili stvaranje zen-a, ona se bavi energetskim sistemom prirodnog okruženja, daje nam alate za smanjenje stresa, poboljšanje našeg blagostanja i pozivanje na radost u našim životima. Zapravo, prvi korak u ‘fengšuizaciji’ jeste čišćenje i pospremanje nereda u svakom delu vaše kuće ili poslovnog prostora, zato što stručnjaci ove veštine veruju da skriveni nered ispod kreveta, u podrumu, u delovima doma i ispred ulaznih vrata stvaraju lažno, bolesno stanje i nesreću. Pisali smo o tome kako da uredite životni prostor u dnevnoj sobi, kuhinji, trepezariji i koje boje valja gde upotrebiti, počevši sve to od ulaznih vrata doma. Sada nastavljamo sa smernicama kako najbolje upotrebiti feng šui u vašoj spavaćoj, dečijoj sobi, kupatilu… i koje su to stvari koje se najviše izbegavaju u ovoj drevnoj kineskoj veštini.

Balansirajte svoju spavaću sobu

U feng šui filozofiji, spavaća soba simbolizuje Vas i na Vas utiče najviše. U našim krevetima provodimo zaista mnogo časova spavajući, zbog čega je feng šui u njoj od velike važnosti. Idealna spavaća soba podalje je od ulaznih vrata i u njoj prevladavaju zagasite, opuštajuće boje, a prozori bi bilo dobro da imaju mogućnost zamračivanja. Kada namestimo komandni položaj koji smo spomenuli na početku teksta, važno je imati slobodnog prostora sa obe strane pored nas. Ako je moguće, od leve i desne strane bi trebalo biti najmanje dva metra prostora za slobodan hod. Kada je krevet namešten u komandni položaj, gde nam je glava uza zid, to takođe omogućava da postavite noćni ormarić sa obe strane kreveta. Kada su u pitanju ostale stvari, dobro je imati jastučiće i prekrivače od prirodnih materijala, isto važi i za pokrivače i ukrase, uglavnom treba izbegavati plastiku. Dakle, spavaća soba nije mesto za televizor, računar, radni sto, akvarijum, a ni za biljke, zato što one predstavljaju aktivne stvari i to po feng šui-u u ovom prostoru nije poželjno. Ukoliko pak držite knjige u nekoj od prostorija, preporučuje se da one budu naslagane horizontalno.

Glatke površine u kupatilu

Poželjno je da kupatilo ima dovoljno svetla i čiste odvode. Teško drvo, rezbareni i ukrašeni predmeti nisu poželjni, kao ni izlaganje stvari na policama, bolje da je sve pospremljeno u ormarićima. Takođe, nije dobro kupatilo ukrašavati motivima ribica, školjki i slično, a ni plava boja nije najbolje rešenje. Još jedan feng šui savet, poklopac obavezno držite spuštenim, kako stručnjaci ove veštine veruju, valja kako biste sprečili financijske gubitke i preduhitrili nepotrebne izdatke.

Dečijom sobom do stimulisanja duha deteta

Kada želite da da napravite savršen feng šui u sobi vašeg deteta, trebalo bi da krenete sa odgovorima na nekoliko osnovnih pitanja. Koliko je zdrav njegov krevet? Da li ima biljaka u sobi? Koliko mu prirodnog svetla dolazi spolja i kakav je kvalitet veštačkog svetla u prostoriji? I šta zapravo predstavlja ‘nered’ u sobi?

Što se tiče mnogih deca, spavaća soba i njihova igraonica su zapravo u istom prostoru, dok je važnost održati sobu čistom i bez nereda očigledna. Međutim, suprotno popularnom uverenju, lako se može upravljati njim. Potrebno je napraviti jedan jasan organizacioni sistem čišćenja koji će postati kontinuiran i u kom će biti uklučeni i vaši mališani. Uzimajući u obzir sve predmete koje deca žele zadržati u svojoj sobi, visok nivo kiseonika je od najveće važnosti, jer je svež vazduh neophodan za dobar feng šui u svakom prostoru. Za dobar protok vazduha i energije, ne bi trebalo biti previše biljki koje bi im oduzimale energiju.

Prvo pravilo koje se odnosi na detetov san jeste da krevet ne sme biti previše blizu prozora i treba biti uzdignut od zemlje sa čistim prostorom ispod njega bar dvadeset do trideset centrimetra. Takođe, ono što važi za svaku prostoriju, postarajte se da vaše dete vidi vrata sobe iz kreveta. Takođe, ne bi trebalo ni da soba vašeg deteta deli zid sa kupatilom, to može uzrokovati neke zdravstvene probleme.

Ako se Vaše dete oseća stidljivo, koristite umetnost sa toplim i umirujućim bojama. Možete, na primer, staviti srećnu fotografiju mališana sa vama, njegove trofeje, postignuća ili neki njihov lično oslikan crtež.

Kada su boje u pitanju, koristite svetle nijanse, poput žute, narandžaste, crvene, svetlo zelene… kao i umetnička dela, kako biste napravili srećno okruženje. Dečija soba treba da stimuliše duh deteta. Takođe, potrudite se da ima odgovarajuće osvetljenje za radni sto i da se prozori mogu neometano i potpuno otvarati i zatvarati. Krevet na sprat nije preporučljiv po feng šui-u. Ukoliko ne mogu imati odvojenu sobu, postoje mnogo dekorativnih načina za kreiranje privatnosti unutar jedne prostorije.

Nekoliko stvari koje se najviše izbegavaju u Feng Shui-u:

 

Blokirana vrata

Kao što smo ranije spomenuli, vrata su veoma važna u feng šui-u, jer su portali za energiju. Pogledajte prvo da li postoje vrata u vašem domu koja ne mogu da se otvore za najmanje devedeset stepeni zbog nereda ili nameštaja. Ako se ne mogu otvoriti, to znači da se pozitivna energija koja dolazi u vaš život stisnjava i da vam potpuni potencijal nije dostupan. Takođe, utiče na to kako doživljavate svoj životni put, bukvalno i metaforički, i može vas ostaviti zaglavljene i zategnute pre nego ekspanzivne i prostrane. Takođe, vrata predstavljaju i Vaš glas u svetu, tako da blokirana vrata mogu značiti da se Vaš glas ne može u potpunosti čuti, ili komunicirati.

Polomljeni objekti

Polomljeni objekti mogu predstavljati prepreke u Vašem životu i izazvati stres koji Vas vuče natrag.

Pretrpani plakari

Mnogi od nas imaju one pantalone iz srednje škole koje čuvamo jer ćemo moći da uđemo u njih za neko vreme. Treba ostaviti odeću koja nam nije potrebna, to će našim mozgovima takođe davati signal da pustimo i druge nepotrebne stvari u životu, kao što su teški i štetni ljudi ili anksioznost. Kada imamo pun ormar, to šalje svemiru poruku da su naši životi potpuni i da nam ne treba ništa drugo.

Prašnjavi predmeti i uglovi

Ako u vašem domu postoje područja ili predmeti koji sakupljaju prašinu, on može simbolizovati područja života koji su stagnirali ili ignorisani. Ako vam taj predmet nije potreban, možda je vreme da ga poklonite. I ako postoji soba u koju ne kročite, možda je vreme da uđete unutra.

Prljavi prozori

U feng šui-u, prozori predstavlju oči stankovnika u kući. Kada imamo prljave prozore, ne može jasno videti svet oko nas i možemo biti zarobljeni u našim percepcijama. Nađite malo vremena da ih počistite i videćete koliko svetlost i radost ulazi u vaš dom.

Skladište ispod ležaja

Znamo da mnogi od nas moraju koristiti sva improvizovana skladišta u kući, na ormaru, u ćoškovima, pa i ispod kreveta, ali u feng šui-u ovo nije mesto za to. Najbolje je imati protok vazduha oko sebe dok spavate. Stvari poput cipela, knjiga, časopisa takođe nisu poželjne, treba zaobići stvari koje upućuju na akciju. Tako da umesto knjige pod glavu koji poziva na aktivnost, dok spavate feng šui ipak propagira samo mekan jastuk.

 

Osigurajte da svaka prostorija poseduje jake feng šui osnove i uvek budite svesni kvaliteta eneregije koja se nalazi u ovim ključnim tačkama.