FENG SHUI – UMETNOST I VEŠTINA UREĐENJA ŽIVOTNOG PROSTORA

Ova drevna kineska veština nije samo pomeranje nameštaja ili stvaranje zen-a, ona se bavi i energetskim sistemom prirodnog okruženja, otkriva i leči stagniranu energiju. Feng šui nam daje alate za smanjenje stresa, poboljšanje našeg blagostanja i pozivanje na radost u našim životima. Istorijski, on ima korene u taoizmu i budizmu, međutim, elementi feng šui-a su vremenom postali opipljivi u svakoj kulturi. Stručnjaci ove veštine veruju da skriveni nered ispod kreveta, u podrumu, u delovima doma i ispred ulaznih vrata stvaraju lažno, bolesno stanje i nesreću. Kada rasklanjate nered i ustajalu energiju koja se nakupila tokom zime u kući, time pravite mesto novoj energiji koja će ući i revitalizovati prostor i porodicu koja u njoj živi. Stoga je prvi korak u ‘fengšuizaciji’ čišćenje i pospremanje nereda.

Postoji mnogo poteza dizajna koji promovišu dobar feng šui u svakoj prostoriji kuće, ovo su samo neki od njih. Naime…

Dobar feng šui počinje od ulaznih vrata

Ona predstavljaju način na koji se Vi suočavate sa spoljašnjošću. Kako Vas svet vidi, kao prvi utisak. Obavezno čuvajte taj deo prostora čistim i bez nereda, to ne znači da hodnik mora biti potpuno prazan, već stavite samo ono što vam je potrebno. Dakle, ako je zima, ima smisla obesiti šal, kapu i kaput tamo. Jedan od snovnih pravila za sva vrata u domu ili kancelariji – da rade glatko i da ne prave buku prilikom otvaranja i zatvaranja. Zatim, unutrašnji i spoljašnji ulaz treba dobro osvetliti, ako nedostaje dnevnog svetla, rasveta je tu. Takođe, budite sigurni i da je broj Vaših vrata dobro osvetljen, pričvršćen i vidljiv. Za ulaz se preporučuje i lepa, pravougaona podloga za dobrodošlicu kako bi privukla dobru energiju.

Stavite vaš krevet, sto ili peć u komandnu poziciju

Jedan od najefektivnijih i fundamentalnih principa u feng šui-u zove se ’komandna pozicija’, a u osnovi znači da se određeni objekti suočavaju sa ulaznim vratima, kao što su krevet, sto ili peć. Glavna vrata u sobi ili prostoriji nazvana su ’usta čija’ i smatra se da su ona ti portali kroz koje energija dolazi u Vaš dom ili život. Kada se grejete ispred peći, spavate u krevetu ili sedite za stolom, najbolje je da ste okrenuti ka vratima, ali da ne budete u ravni sa njima, već u nekoj dijagonali. Naravno, to nije uvek moguće, ali u tom slučaju možete postaviti ogledalo tako da možete videti vrata u odrazu dok sedite za stolom ili spavate u krevetu. Nije poželjno ni da sva sedeća mesta u dnevnom boravku budu usmerena u jednu tačku, najčešće prema TV-u, kako to obično jeste. Takođe, za dobar protok energije preporučuje se i nameštaj sa glatkim i mekim uglovima, zbog čega je okrugli sto za kafu pravi izbor. Zbog dnevne svetlosti i dobre energije, držite zavese otvorene i omogućite svetlu da uđe u sobu.

Pročišćenje kuhinje i trepezarije

U feng šui-u kuhinja je simbol prosperiteta familije. To je mesto gde se nered najčešće pravi. Čistoća u kuhinji odražava se na zdravlje i vitalnost svih ukućana, pa pri kupovini ili uređenju birajte radne ploče i podove koji se lako održavaju. Ako nemate volje i želje da budete u kuhinji, proverite energetski tok u njoj, da li se nešto oštro vidi kroz prozor kuhinje ili da li su Vam otvorene police u kuhinjskom delu. U tom slučaju ih treba zatvoriti. Ako su vam leđa dok kuvate i perete sudove okrenuta vratima kuhinje, potrebno je da postavite ogledalo iznad šporeta ili sudopere, da vidite vrata u njemu.

Savetuju se takođe dve bitne stvari: kupujte pribor koji ne može lako da se lomi i brzo da se troši i držite svoju sudoperu i šporet uvek čistim. Poželjno je da imate i okrugli ili ovalni trepezarijski sto od prirodnog materijala, najbolje drveta, dok staklene ploče valja izbegavati ili bar prekriti nečim.

Trebalo bi ispoštovati i još nekoliko značajnih pravila o njenom rasporedu, odnosno postavljanju šporeta, sudopera i frižidera, kako bi se ispoštovali principi da vatra stoji naspram vode i toplo naspram hladnog. Šporet nikako ne treba postavljati pored sudopere, mašine za pranje suđa ili frižidera. Ono što za ceo dom važi, poželjno je imati mnogo dnevne svetlosti, ako to nije moguće, onda svakako pojačajte rasvetu.

Moć boja

Boje imaju značajnu ulogu u feng šui uređenju. Korišćenje boja u feng šui-u odnosi se na pet elemenata: zemlja, metal, voda, drvo i vatra. Ovih pet elemenata nalaze se u prirodi i koriste se za donošenje energije za stvaranje ravnoteže. Tako, ako nemate samopouzdanja i stabilnosti, dodajte više elemenata zemlje, što uključuje tonove žute, narandžaste i braon boje. Kada su boje u pitanju, po feng šui pravilima bi uvek trebalo makar u jednom delu imati žutu, jer se veruje da ona priziva novac u kuću.

Metalni element podrazumeva sive i bele nijanse, i one vam mogu pružiti više jasnoća i preciznosti.

Ako želite da prizovete više protoka ili mudrosti u svoje prostorije, akcenti crne i tamno plave boje pozivaju na element vode. Upotrebom plave boje na istočnoj strani vašeg doma promovišete dobro zdravlje, njeno korišćenje na jugoistočnom delu privlači novac, dok je plava boja na severu idealna za vašu karijeru.

Drvena energija može pomoći u pokretanju novih početaka, a jastučnice na vašoj garnituri mogu doneti zabavu u životu.

Na kraju, crvena boja vatrene energije je magnetizovana i može vam osvetliti kada vam je potrebno više strasti ili prepoznavanja. U kineskoj kulturi, crvena je boja sreće, dobrostanja, uzbuđenja, ljubavi i beskrajne romanse. Tamno obojeni crveni zidovi ili nekoliko crvenih jastuka na vašoj sofi mogu uneti savršene vibracije u enterijer vašeg doma. Dok omiljeni način za donošenje vatrene energije bi moglo i biti sveže ubrano crveno cveće, koje se jedino ne preporučuje u spavaćoj sobi.

Naravno, po feng šui-u one koje nismo spomenuli su boje roze, ljubičasta i zelena, koje su takođe povoljne.

Pod diskretan, bez upadljivih mozaika

U zavisnosti od boje, materijala i teksture, podne obloge mogu ubrzati ili usporiti protok dobre energije kroz prostor. Kada je reč o materijalima, treba odabrati one prirodne jer nose dobru energiju. Dobar izbor su drvo, mermer, keramika, glina… Glatki podovi su bolji od grubih jer ubrzavaju ‘či’, pa se savetuje da se postave u dnevnoj sobi i kuhinji. Prilikom izbora boje podova ili tepiha, važno je odrediti pravac u kojem je postavljena kuća, odnosno njene prostorije. Ukoliko soba gleda prema severu, podovi bi trebalo da budu u bojama koje podržavaju element vatre – crvena, purpurna i svetlo narandžasta. Kombinujte belu, crnu i plavu boju ako vam je kuća okrenuta ka južnoj strani. Kada je oblik tepiha u pitanju, okrugle prostirke simbolizuju mir i duhovnost, i najbolje ih je postaviti na pod spavaće sobe, u dnevnom boravku i trpezariji.

Kao što vidite, mnoge od ovih stvari upražnjavamo, ne znajući da to propagira feng šui veština. U sledećem delu teksta daćemo nekoliko smernica za principe feng šui-a u spavaćoj sobi i kupatilu, kao i koje se to stvari u celom domu najviše izbegavaju kada je ova veština u pitanju. Ne zaboravite, dom je tamo gde se Vi lepo osećate!