KINA OTVORILA SVETSKU BIBLIOTEKU SA MILION I DVESTA HILJADA KNJIGA

„Oko Banhaija“, jedna od najvećih biblioteka na svetu, nalazi se u Binhai kulturnom okrugu u Tianjinu. Neverovatna građevina sa prelepim enterijerom prostire se na trideset četiri hiljade kvadratnih metara i trebalo je čitave četiri godine da se izgradi.

Tis-Blog-Kina-Biblioteka-1

Biblioteka poseduje prostor za čitanje na prizemlju, prostore za odmor na srednjem nivou, kancelarije, sale za sastanke i kompjuterske i audiosobe na vrhu građevine. Dok se u centru biblioteke nalazi džinovski sferični auditorijum.

Enterijer futurističkog izgleda čine police od poda do plafona koje su uglavnom oslikane kao da su pune knjiga, ali u stvarnosti većina pokrivača u sali su štampane slike, dok se prave knjige čuvaju u drugim prostorijama u zgradi.

Ovu ogromnu petospratnu arhitekturu dizajnirala je holandska firma za dizajn MVRDV u saradnji sa gradskom kancelarijom za planiranje i institutom za dizajn grada Tianjina.

Nismo sigurni koliko bismo uspeli da čitamo kada bismo posetili ovu Kinesku bilioteku, jer bismo verovatno bili opčinjeni ovom neverovatnom arhitekturom.