PLUTA KAO DEKORATIVNI PREDMET U IZRADI ENTERIJERA

Iako malo i neraznovrsno korišćena kod nas, pluta u svetu ima veliku primenu. Kako bi Vas uveli u priču o jednom od trenutno popularnih trendova, prvo ćemo se pozabaviti samim načinom nastajanja ovog materijala.

Pluta se dobija od posebne vrste hrasta i u svetu postoje čitave plantaže ovog drveta koje se uzgaja isključivo za proizvodnju ovog materijala. Naime, reč je o posebnoj vrsti hrasta koji se  koristi za izradu parketa i nameštaja, i neophodno je da drvo „napuni“ 25 godina kako bi se uzela prva pluta sa drveta, a postupak se ponavlja svakih 10 godina.

Ovaj mekani derivat drveta je potpuno samoodrživ građevinski material, njegova proizvodnja ne zahteva sečenje stabala, te je u doba visoke ekološke svesti pluta na takozvanom “dobrom glasu”.

Ove godine, pluta se se vratila u naše domove na potpuno nove i inovativne načine. Iako zapostavljen od 70-ih godina, pod od plute predstavlja jedan od najtoplijih podova na tržištu, dok visoka elastičnost sprečava pojavu većih površinskih oštećenja nasuprot drugim podnim oblogama.

Kada govorimo o dekorativnim elementima u enterijeru izrađenim od plute, obloga za zid od plute predstavlja nešto potpuno nesvakidašnje i jedinstveno u svetu dizajna enterijera. Savršena je i kada su u pitanju kancelarijski ili radni prostori.

Uz mogućnost neograničene primene i neiskorišćenog prostora, i vaš dom može dobiti mali radni kutak, ili pak efektan prostor obogaćen ovim jednostavnim i krajnje dopadljivim elementom.

Ukoliko ste i vi pobornik ovog trenda, sigurni smo da nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za plutu i u svoj dom unesete ušuškanost i toplinu, uz primesu modernog i sofisticiranog stila.