SINERGIJA PRIRODE I DIZAJNA

Ukoliko bi jedan izraz mogao predstaviti jedinstveni pokret u svetu dizajna, tada bi “Organski dizajn” predstavljao suštinu. Organski dizajn je kroz istorijski tok uvek imao svoje počasno mesto – poštujući načela prirode i uzdizanjem njene lepote, oduvek je bilo svojevrsno nastojanje i smernica pri kreiranju enterijera.

Tis-Blog-Sinergija-Prirode-I-Dizajna-2
Tis-Blog-Sinergija-Prirode-I-Dizajna-3

U periodu posleratnog razdoblja, organski dizajn je bio pokušaj uspostavljanja harmonije, humanistički pristup koji je ljude stavljao u fokus, uz podstrek da se, kombinujući sve elemente dizajna, stvori jedinstvena celina proistekla iz koncepta oblikovanog samom prirodom. Iako moć i čar ovog stila nikada sasvim nije zapostavljena, poslednjih godina, sa jačanjem same želje da u moderan život unesemo dašak prirode, dovelo je do njegove takozvane prevlasti u svetu dizajna. Kada govorimo o organskom dizajnu, govorimo o stilu i principu dizajna i konstrukcije.

Tis-Blog-Sinergija-Prirode-I-Dizajna-4
Tis-Blog-Sinergija-Prirode-I-Dizajna-5

Kao stil, on predstavlja polarnu suprotnost geometrijskim i funkcionalističkim stilovima. On je inspirisan organskim oblicima, a ponekad i neorganskim – kristalnim strukturama, koje se pojavljuju u prirodi. Klasične karakteristike organskog dizajna su moćne obline i dinamični, okrugli oblici, dok sam  cilj predstavlja ostvarenje prijatne atmosfere i prirodnog utiska. Kao princip, organski dizajn nije ograničen na određeni stil. Može se naći u tradicionalnim, kao i u visokotehnološkim ili minimalističkim stilovima. Njegova karakteristična odlika nije stilski izraz, već sam princip izrade koji imitira prirodu, čineći da se dizajn razvija “iznutra”, fokusirajući se na naglašavanje emocionalnog izražavanja.

Tis-Blog-Sinergija-Prirode-I-Dizajna-6
Tis-Blog-Sinergija-Prirode-I-Dizajna-7

Razvijajući novu kolekciju, Organski stil dobio je svoje zasluženo mesto u Kronospanovoj globalnoj kolekciji trendova 18/19.

Ova tema inspirisana prirodnim okruženjem stvorena je za kreiranje prirodnog, spokojnog i udobnog ambijenta koji će pozitivno uticati na stanje Vašeg uma. Prirodno drvo, od blago sivih tonova do zagasito braon nijansi drveta dodaće Vašem prostoru toplinu. Rustični dizajn kamena koji je inspirisan mesečevom površinom ima za cilj da vrati harmoniju sa zemljom i prirodnim površinama i dezenima. Ovakav koncept organskog okruženja upotpunjen je zelenim detaljima i bojama inspirisanim organskim načinom života, uklapajući dezene koji vraćaju harmoniju i balans svakom enterijeru.

Ova inspirativna tema kolekcije prevazilazi jednostavno korišćenje prirodnih elemenata, uspostavljajući jedinstven stil života – upoznajte se sa njom.