ŽIVOT U POTKROVLJU

Potkrovlje je najčešće vezano za loš kvalitet izrade objekata i strah, pre svega od oštećenih krovova i mogućeg prokišnjavanja. Međutim, današnja građevinska industrija poznaje nove efikasne materijale koji u potpunosti ove brige guraju u drugi plan. Za prvi zajednički dom, za proširenje doma, za radni prostor ili prostor za slobodno vreme, potkrovlje je zapravo sjajna ideja.

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-2
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-3

Često nam postojeći dom postane tesan, međutim neiskorišćeno potkrovlje ili tavan može da bude ekonomičniji izbor kada je proširenje prostora u pitanju. U velikim gradovima potkrovlja su najskuplje i najtraženije nekretnine, pre svega jer u gusto izgrađenim gradskim sredinama to postaju jedini prostori koji uvek imaju pogled i sunčevu svetlost.     

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-4
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-5

Sa dovoljno svetlosti i svežeg vazduha, potkrovlje je mesto koje možete urediti tako da ima vaš lični pečat. Sama pozicija potkrovlja – na vrhu, ima i svoju motivacionu stranu, podstiče kreativnost i budi inspiraciju. Privučeni smo zanimljivošću i kompleksnošću ovih prostora, visokim plafonima koje omogućava krovna kosina, pogledu na gradsku panoramu i horizont i ideji da se iznad nas nalazi samo nebo.

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-6
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-7

Da istaknemo visinu potkrovlja i unesemo toplinu u njemu, tu su elementi u boji drveta kao što su velika površina drvenog poda, drveni detalji na prozorima, stepeništu, galeriji. Bela, kao i druge svetle boje, takođe doprinose da prostor izgleda veće, više, svetlije i čistije, što je za prostore ispod krova, posebno u nižim delovima, jako bitno.

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-8
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-9

Potkrovlja takođe mogu da budu idealna mesta za dečije sobe, jer kosine i prostor ispod njih za decu ne predstavljaju izazov kao za odrasle. Pretvorite svoje staro potkrovlje u oazu za decu oslikavanjem zidova, razigranim umetičkim delima, stolom za crtanje i domaće zadatke. Ona mogu biti njihov svet iz bajki u kojem će provesti svoje srećno detinjstvo. Samo obradite pažnju na to da zadržite stepeništa dalje od njih.

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-10
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-11

Kosine potkrovlja su njegov najvažniji deo i odlika koja mu daje neponovljiv šarm, nikako ih ne treba sakrivati. Samo potkrovlje nije ogromno, ali vertikalni prostor daje dovoljno prostora za udoban dom sve dok su stvari kreativno uređene. Najniže delove stana je najbolje iskoristiti za garniture, krevete, radne stolove, sedenje.  U delovima ispod visine od sto sedamdeset centimetra izbegavajte funkciju prolaza, već ih organizujte u atraktivne kutke za detalje, police i stalke za TV, saksije sa cvećem, i ostalim ukrasima.

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-12
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-13

Možda bi bilo malo teže uklopiti sve potrebne elemente kada je kupatilo u pitanju, ali uz dobru ideju i dizajn ono svakako može izgledati čarobno.

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-14
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-15

Prozori su ti koji omogućuju pogled, svetlost, atraktivne i dinamične igre svetlosti i senke. Jedna od prednosti potkrovlja i života u njemu jeste to što stan, kao što smo rekli, nikada ne može biti odsečen od sunčeve svetlosti. Ali ono što pre svega utiče na dizajn stambenog prostora jeste ukus njegovih korisnika. Stan svakako treba da odražava ličnost i stil onoga ko u njemu boravi.

Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-16
Tis-Blog-Zivot-U-Potkrovlju-17

Kako biste maksimalno iskoristili često ograničeni prostor, opremite dom u potkrovlju nameštajem urađenim po meri, koji će se kao takav, uz dobre materijale i boje, sigurno savršeno uklopiti.